Защо да стимулираме децата да готвят:  6 отлични причини

Защо да стимулираме децата да готвят:  6 отлични причини
21 април 2021

mini-chef

 

Торта от пръст с декорация от шишарки. Понички с пясък. Кюфтета от дървени трици. Супа с пластилинови топчета... Това са само част от рецептите на най-големите иноватори в кухнята – децата. Нищо не може да се мери с тяхното въображение и способността им да измислят нечувани комбинации.

 

Може би защото усещат магията на готвенето. Или защото набавянето на храна е заложено в човешката природа. Или пък стоплянето на мляко или бъркането на кашички са едно от първите неща, които виждат в живота си... Малките консуматори лесно се превръщат в кулинари.

 

Защо да ги стимулираме да приготвят не само техните въображаеми ястия, но и храна за ядене? 

 

1. Готвенето сплотява семейството

 

Било то манджички или сандвичи, приготвянето е екипно занимание. Правим нещо заедно и всеки има своя важна роля. Един реже, друг бърка, трети соли... Така засилваме усещането за заедност и пълноценност на всеки около масата.

 

2. Готвенето е позитивен начин за общуване

 

То не е само в кухнята, а и извън нея. Всичко започва с въпроса какво искаш за закуска или какво ще ядем довечера. Решаването какво и набавянето на продукти насочва мислите в позитивна посока за нещо ароматно и вкусно, което ще достави и физическа, и емоционална наслада на всички у дома.

 

3. Готвенето учи децата да познават храната

 

Кое е плод и кое зеленчук? Кое с кое е добре да се комбинира? Защо не ядем само хляб или шоколад? Докато следи и участва в приготвянето на храна, детето само получава отговорите на тези въпроси и се учи да разбира многообразието. 

 

4. Готвейки, детето се научава да цени и сготвеното от другите

 

Когато докосва продуктите с ръцете си, детето изгражда отношението си към храната. Така то посреща с уважение гозбите на баба или лелята от училищния стол и не хвърля всичко, което не е съвсем по неговия вкус.

 

mini-chef-ivet

 

5. Готвенето е възможност за изява на таланти

 

В кухнята комбинираме цветове и форми, топло и студено, мокро върху мокро, мокро върху сухо или сухо върху сухо... Готвенето е за художници. Чинията е платното, върху което майсторът - кулинар изразява естетическия си вкус, а храната е завършеният шедьовър.

 

6. И не на последно място, готвенето задълбочава познанията по математика

 

В кулинарния процес има много броене и смятане, добавяне и изваждане, обръщане на мерителни единици... Приготвянето на храна е цяла система, която изисква последователност и логика. Затова е чудесна възможност за практическо приложение на знанията от детската градина или училище. 

 

Така че, малки и големи, връзвайте престилките и гответе заедно!

 

Разгледай всички детски престилки тук.

Следобеден сладкиш „Сладка праскова“

Обичаме снимките на десерти, колкото самите десерти. Още повече, когато главни герои са сезонните плодове от градината.

прочети още

Коктейл „Летен залез“ с къпини и водка

Преди да почнеш да готвиш, забъркай си един коктейл!

прочети още

По престилката ще ни обичат

Освен практичен аксесоар в кухнята, престилката е и пръв помощник на женствеността. Като повечето дрехи, които прегръщат талията, тя подчертава извивките на тялото и приковава погледите към бедрата и ханша, дори по време на готвене.

прочети още

Яйце да е, с престилка да е

В българската народопсихология яйцето е на дъното на готварските умения. „Едно яйце не може да свари“ е обида за всяка домакиня. Но дали продуктът заслужава такова унижение?

прочети още