ВИНО И СТИЛ

31 януари 2022
ВИНО И СТИЛ

wine-and-style

 

Познаването на виното е гаранция за стил. Ето нашия кратък обзор за основните видове, които всеки уважаващ себе си ценител би трябвало да различава.
Газирано вино

 

Пенливото вино е синоним за изискан вкус. Появата му датира от Франция или по-точно от областта Шампан. Газираните вина не са най-масовите, но за сметка на това са със най-сложна технология и изискват най-много време за производство. При тях е нужна вторична ферментация за създаването на мехурчета. 

Бяло вино със светло тяло

 

Този вид вина са леки и пивки. Като цяло, белите сухи вина са най-продаваните в света, затова са известни като „бирата на виното“. Считани са и за идеална компания на повечето храни. Класически представител на този вид е Совиньон Блан. 

Бяло вино с плътно тяло

 

Това е бяло вино, което любителите на червеното обичат. Причина се крие в богатия нежен вкус с деликатна кремообразност. Разликата с предишния вид е включването на специални техники в производствения процес, като отлежаване в дъбова бъчва. Това прави питието по-сладко (както се случва и с отлежалото уиски). Класически пример за такова вино е Шардоне.wine-and-style-2

Виж новите
"ПОДЛОЖКИ С ХАРБАЛИ МЕРЛО"

 


Ароматно (сладко) бяло вино

 

Ароматните сортове грозде са едни от най-старите в света. Публичен факт е била любовта на Клеопатра към Александрийския мускат от Гърция – прекрасно бяло вино с богат аромат. Този вид вино има експлозивен, леко парфюмиран аромат, който се усеща веднага с носа при отварянето на бутилката. Вариантите могат да бъдат сухо или сладко, но в повечето случаи се усеща сладостта, именно заради вече споменатия интензивен аромат. В тази категория освен Мускат, ще посочим и Ризлинг. 

Розе

 

Розето е вино, създадено от истински винопроизводители, а не от хора, които смесват червено с бяло. При производството му ферментира само гроздовата мъст, а не цялата каша. Мъстта се оставя да престои с ципите, в зависимост от сорта и степента на зрялост. Розетата за първи път стават популярни в началото на 18 век, когато френски вина, внесени в Англия, са наречени „Claret“ заради бледочервения им цвят. Днес популярността на розето се дължи и на това, че не оцветява зъбите по време на консумация. Стиловете са сладки или сухи, в зависимост от първичния материал – от Каберне Совиньон до Зинфандел (бял). podlojka-za-servirane-s-harbali-bordo

Виж новите
"ПОДЛОЖКИ С ХАРБАЛИ МЕРЛО"

 


Червено вино със светло тяло 

 

Червените вина със светло тяло обикновено са по-бледи на цвят и по-прозрачни (може да се вижда през тях в чаша) и съдържат малко танин. Танинът във виното има стипчив вкус и леко изсушава небцето, подобно на дюлята. Този вид червени вина са едни от най-предпочитаните в света. Тук ще посочим Пино Ноар и Божоле.  

Червено вино със средно тяло

 

Те са с умереното съдържание на танин и са известни като „вино за храна“. Вкусът им е разнообразен с балансирана пикантна киселинност, което ги прави подходящи за съчетаване с различни видове храни (от салати до паста). Любителите на червено вино ги определят като идеални за средата на седмицата. В тази категория ще споменем Мерло, Зинфандел, Каберне Фран и Барбера. 

Червено вино с плътно тяло

 

Плътните червени вина са най-тъмните и най-таниновите от своя вид. Танинът може да предизвиква странно и горчиво усещане, но като част от напитката, се свързва с протеините в слюнката и има прочистващ небцето ефект. Това е причината дръзкото на вкус червено вино да се съчетава прекрасно със сочна мазна пържола. Плътните червени вина се сервират и самостоятелно като коктейлно вино. Това са: Сира, Каберне Совиньон, Малбек и дори Пинотаж.  

Десертно вино

 

От средата до края на 19 век сладките вина са били по-популярни от сухите. Всъщност някои от най-авторитетните вина в света, от Франция до Унгария, на практика са с плътността на кленов сироп. Днес десертните вина варират от сухи до сладки и са едни от най-изразителните и с най-интензивен аромат. Има много различни видове, сред тях са Портвайн или Сотерн (бяло вино от късна реколта).Сега единственото, което може да кажем в заключение, е „Наздраве!“.


wine-and-style-2