Тиквен чийзкейк с желе без печене

2 ноември 2021
Тиквен чийзкейк с желе без печене


Тиквен чийзкейк

 

Плод или зеленчук е тиквата?

 

Няма да се месим в този вечен спор с неясен победител. За нас тиквата е благодат. Твърда отвън, в месестата си част, семките и сока тя крие множество полезни свойства. Тиквата е кулинарно вдъхновение. С нея може да забъркаш както стопляща супа, така и главозамайващ сладкиш. Тиквата е цветът на есента. Тя съдържа цялата палитра на сезона. Затова дойде ли време на новата реколта тикви, първи сме. Слагаме престилките и се започва...  Каним ви да сготвите с нас един изненадващ чийзкейк без печене. 

Ето и рецептата.

 

Какво взимаме?

За основата:

  • чаени бисквити какао 230 г
  • краве масло 125 г За чийзкрема: 

  • заквасена сметана 400 г
  • крема сирене 300 г
  • сладкарска сметана 20 мл 
  • тиква 1,300 кг 
  • желатин 30 г 
  • пудра захар 260 гКак приготвяме тиквата?

Обелваме и нарязваме тиквата. Варим или печем до омекване. След като е готова, отстраняваме горещата вода и оставяме настрана да изстине. Охладената тиква пасираме на пюре. 


режем тиквата

 

Как приготвяме основата?

Чаените бисквити смиламе с робот или натрошаваме на ситни трохи. Разтапяме маслото и с него заливаме натрошените бисквити, разбъркваме добре. Използваме форма за печене с подвижен ринг с диаметър 26 см. Сместа за основата изсипваме на дъното на формата, разпределяме равномерно и притискаме добре. Оставяме в хладилника, за да стегне. 

 

добавяме канела

 

Как приготвяме желатина?

Разтваряме 30 г желатин с 15 с. л. вода. След като набъбне, разтваряме на водна баня, като внимаваме желатинът да не заври, за да не загуби  желиращите си свойства.Как приготвяме чийзкрема?

В широка купа слагаме заквасената сметана, 200 г пасирана тиква и 160 г пудра захар и разбъркваме добре с ръка. Към сместа добавяме крема сиренето, предварително разбитата с миксер сладкарска сметана и 20 г разтворен желатин. Всичко това изсипваме във формата и оставяме във фризера да стегне.

 

Приготвяне на крема

 

Как приготвяме желето?

Към 500 г пасирана тиква се добавяме 100 г пудра захар и 10 г разтворен желатин. След като чийзкремът е стегнал достатъчно, изсипваме сместа във формата и разпределяме равномерно. Връщаме формата въз фризера, за да стегне. 

 

сглобяваме чийзкейка

 

Внимателно освобождаваме от формата. Тиквеният чийзкейк без печене може да украсим със смлени орехи, парченца тиквен рачел или както в нашия случай със свежи цветя от градината. 


Тиквен чийзкейк

Да ви е тиквено сладко!