Яйце да е, с престилка да е

22 февруари 2021
Яйце да е, с престилка да е
Яйце да е, с престилка да е

 

В българската народопсихология яйцето е на дъното на готварските умения. „Едно яйце не може да свари“ е обида за всяка домакиня. Но дали продуктът заслужава такова унижение?

 

Във висшите кулинарни среди, освен основен продукт, то е мерило за компетентността на майстора. Броят на гънките на готварската шапка се е определял от това по колко начина шефът е можел да приготвя яйца. Корифеите в областта често надхвърляли бройката 500. Заради завидните им умения обаче, се увеличавал разходът за плат, а също и теглото на самата шапка. Така бил въведен златният стандарт от 100 плисета.

 

Според „краля на готвачите“ Огюст Ескофие добрият готвач трябва да владее няколко професии – готвач, скулптор, архитект и художник. Легендарният кулинар виждал и друга употреба на класическите продукти, извън обичайната. Започнал да ползва не само вътрешността на кокошето производно, но и неговата черупка. Така създал едноименния десерт, посветен на певицата Нели Мелба. „Прасковена мелба“ била сервирана в голямо яйце от лед, изрязано във формата на изящен лебед.

 

И ако вече сме ви убедили във важната роля на яйцето в кулинарията, е време да ви разкажем защо е нужно престилката да му акомпанира.

 

Къса престилка банана

 

1. Престилката е функционална дреха

 

Тя пази останалата част от облеклото от петна. Служи и като кърпа – да си избършеш ръцете. И като ръкохватка - да отвориш фурната. А джобовете й са  портативни рафтчета – да поставиш подправките и приборите, които искаш да са подръка. 

 

2. Престилката е демонстрация на уважение

 

Тя те издига от обикновен приготвяч, резач или бъркач в готвач. Дава статус и усещане за самоуважение. Показва любов към храната и отношение към хората, за които е предназначена. 

 

3. Престилката е стил

 

Храната е не просто завършеният продукт, който слагаш в устата си. Тя е процес, по време на който демонстрираш своята индивидуалност. Съчетаването с другите дрехи е показател за добрия вкус.  Начинът на връзване и чистотата на плата демонстрират нивото на прецизност. Тези качества няма как да не дадат отражение и на презентацията в чинията.

 

 

4. Престилката е цвят

 

Българските кухни са доминиращо бежови, бели, сиви или охра. Една цветна престилка може да одухотвори пространството между хладилника, кухненския плот, чешмата и фурната. Цветът може да те провокира да излезеш от рутината и да пробваш нови рецепти, извън комфортната зона на мусаката и пилешката супа.

 

5. Престилката е семейната униформа

 

Самата дума „униформа“ те кара да се стегнеш. Но не и когато е намесено семейното готвене, в което играчите са повече. Престилките създават усещане за общност и отличават приготвянето на храна от другите занимания в дома.

 

Затова... И яйце да е, с престилка да е. Защото, както е казал великият Ескофие, „добрата кухня е в основата на човешкото щастие“. 

 

Разгледай всички престилки тук.