Яйце да е, с престилка да е

Яйце да е, с престилка да е
22 февруари 2021

 

В българската народопсихология яйцето е на дъното на готварските умения. „Едно яйце не може да свари“ е обида за всяка домакиня. Но дали продуктът заслужава такова унижение?

 

Във висшите кулинарни среди, освен основен продукт, то е мерило за компетентността на майстора. Броят на гънките на готварската шапка се е определял от това по колко начина шефът е можел да приготвя яйца. Корифеите в областта често надхвърляли бройката 500. Заради завидните им умения обаче, се увеличавал разходът за плат, а също и теглото на самата шапка. Така бил въведен златният стандарт от 100 плисета.

 

Според „краля на готвачите“ Огюст Ескофие добрият готвач трябва да владее няколко професии – готвач, скулптор, архитект и художник. Легендарният кулинар виждал и друга употреба на класическите продукти, извън обичайната. Започнал да ползва не само вътрешността на кокошето производно, но и неговата черупка. Така създал едноименния десерт, посветен на певицата Нели Мелба. „Прасковена мелба“ била сервирана в голямо яйце от лед, изрязано във формата на изящен лебед.

 

И ако вече сме ви убедили във важната роля на яйцето в кулинарията, е време да ви разкажем защо е нужно престилката да му акомпанира.

 

 

1. Престилката е функционална дреха

 

Тя пази останалата част от облеклото от петна. Служи и като кърпа – да си избършеш ръцете. И като ръкохватка - да отвориш фурната. А джобовете й са  портативни рафтчета – да поставиш подправките и приборите, които искаш да са подръка. 

 

2. Престилката е демонстрация на уважение

 

Тя те издига от обикновен приготвяч, резач или бъркач в готвач. Дава статус и усещане за самоуважение. Показва любов към храната и отношение към хората, за които е предназначена. 

 

3. Престилката е стил

 

Храната е не просто завършеният продукт, който слагаш в устата си. Тя е процес, по време на който демонстрираш своята индивидуалност. Съчетаването с другите дрехи е показател за добрия вкус.  Начинът на връзване и чистотата на плата демонстрират нивото на прецизност. Тези качества няма как да не дадат отражение и на презентацията в чинията.

 

 

4. Престилката е цвят

 

Българските кухни са доминиращо бежови, бели, сиви или охра. Една цветна престилка може да одухотвори пространството между хладилника, кухненския плот, чешмата и фурната. Цветът може да те провокира да излезеш от рутината и да пробваш нови рецепти, извън комфортната зона на мусаката и пилешката супа.

 

5. Престилката е семейната униформа

 

Самата дума „униформа“ те кара да се стегнеш. Но не и когато е намесено семейното готвене, в което играчите са повече. Престилките създават усещане за общност и отличават приготвянето на храна от другите занимания в дома.

 

Затова... И яйце да е, с престилка да е. Защото, както е казал великият Ескофие, „добрата кухня е в основата на човешкото щастие“. 

 

Разгледай всички престилки тук.

Следобеден сладкиш „Сладка праскова“

Обичаме снимките на десерти, колкото самите десерти. Още повече, когато главни герои са сезонните плодове от градината.

прочети още

Коктейл „Летен залез“ с къпини и водка

Преди да почнеш да готвиш, забъркай си един коктейл!

прочети още

Защо да стимулираме децата да готвят:  6 отлични причини

Торта от пръст с декорация от шишарки. Понички с пясък. Кюфтета от дървени трици. Супа с пластилинови топчета... Това са само част от рецептите на най-големите иноватори в кухнята – децата. Нищо не може да се мери с тяхното въображение и способността им да измислят нечувани комбинации.

прочети още

По престилката ще ни обичат

Освен практичен аксесоар в кухнята, престилката е и пръв помощник на женствеността. Като повечето дрехи, които прегръщат талията, тя подчертава извивките на тялото и приковава погледите към бедрата и ханша, дори по време на готвене.

прочети още