Защо да стимулираме децата да готвят:  6 отлични причини

20 May 2022
Защо да стимулираме децата да готвят:  6 отлични причини

mini-chef

 

Торта от пръст с декорация от шишарки. Понички с пясък. Кюфтета от дървени трици. Супа с пластилинови топчета... Това са само част от рецептите на най-големите иноватори в кухнята – децата. Нищо не може да се мери с тяхното въображение и способността им да измислят нечувани комбинации.

 

Може би защото усещат магията на готвенето. Или защото набавянето на храна е заложено в човешката природа. Или пък стоплянето на мляко или бъркането на кашички са едно от първите неща, които виждат в живота си... Малките консуматори лесно се превръщат в кулинари.

 

Защо да ги стимулираме да приготвят не само техните въображаеми ястия, но и храна за ядене? 

 

1. Готвенето сплотява семейството

 

Било то манджички или сандвичи, приготвянето е екипно занимание. Правим нещо заедно и всеки има своя важна роля. Един реже, друг бърка, трети соли... Така засилваме усещането за заедност и пълноценност на всеки около масата.

 

2. Готвенето е позитивен начин за общуване

 

То не е само в кухнята, а и извън нея. Всичко започва с въпроса какво искаш за закуска или какво ще ядем довечера. Решаването какво и набавянето на продукти насочва мислите в позитивна посока за нещо ароматно и вкусно, което ще достави и физическа, и емоционална наслада на всички у дома.

 

3. Готвенето учи децата да познават храната

 

Кое е плод и кое зеленчук? Кое с кое е добре да се комбинира? Защо не ядем само хляб или шоколад? Докато следи и участва в приготвянето на храна, детето само получава отговорите на тези въпроси и се учи да разбира многообразието. 

 

4. Готвейки, детето се научава да цени и сготвеното от другите

 

Когато докосва продуктите с ръцете си, детето изгражда отношението си към храната. Така то посреща с уважение гозбите на баба или лелята от училищния стол и не хвърля всичко, което не е съвсем по неговия вкус.

 

mini-chef-ivet

 

5. Готвенето е възможност за изява на таланти

 

В кухнята комбинираме цветове и форми, топло и студено, мокро върху мокро, мокро върху сухо или сухо върху сухо... Готвенето е за художници. Чинията е платното, върху което майсторът - кулинар изразява естетическия си вкус, а храната е завършеният шедьовър.

 

6. И не на последно място, готвенето задълбочава познанията по математика

 

В кулинарния процес има много броене и смятане, добавяне и изваждане, обръщане на мерителни единици... Приготвянето на храна е цяла система, която изисква последователност и логика. Затова е чудесна възможност за практическо приложение на знанията от детската градина или училище. 

 

Така че, малки и големи, връзвайте престилките и гответе заедно!

 

Разгледай всички детски престилки тук.